Het is bijna 1 juli en dan treedt de wet Werk en Zekerheid (WWZ) in werking. Daar houden wij advocaten natuurlijk ook nu al rekening mee. Zo zat ik vanochtend nog met mijn collega Martijn twee zaken door te nemen met het oog op het nieuwe ontslagrecht. Wat was nu het beste voor onze klanten? Hoe zit dat overgangsrecht nu in elkaar en wat voor gevolgen heeft dat nieuwe recht nu voor onze twee klanten?
Toen ik aan het eind van de middag naar huis fietste, was ik in ieder geval blij dat we af hadden gesproken vanaf 1 juli een zaak die te maken had met de WWZ samen te doen. En toen ik thuis was, zette ik de radio aan en hoorde ik een reclamespot van de overheid: de WWZ maakt het “eenvoudiger, duidelijker en eerlijker!”
Ik word niet zo snel boos om een reclamespotje, maar nu wel! Eenvoudiger wordt het er in ieder geval niet op. Duidelijker ook niet. Martijn en ik hebben bij elkaar opgeteld tientallen jaren ervaring in het arbeidsrecht en ik kan mij niet herinneren dat we ooit een uur lang hebben gesproken over hoe de wet nu eigenlijk in elkaar zit!
Dan houden we ‘eerlijker’ over. Daar kan je van mening over verschillen. De ontslagbescherming neemt waarschijnlijk toe, de vergoeding bij ontslag wordt in sommige gevallen aanmerkelijk lager, in andere gevallen hoger. De praktijk zal het uit moeten gaan wijzen.
Die reclamespot van de overheid deugt hoe dan ook niet. Wat mij betreft doet de Reclamecodecommissie over dit spotje een vernietigende uitspraak!