HomeActueelPublicatiesNaam

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl mei 2012, 5, p. 37

Onderbezetting van ondernemingsraden is een probleem. Maar er is een oplossing bij de hand. Uit meerdere. Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat iemands naam van invloed is op waar hij terecht komt. Er blijkt bijvoorbeeld een relatie te bestaan tussen iemands naam en zijn of haar beroep. Personen die Dennis of Denise heten in de VS zijn vaak tandarts. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste letters van de voornaam er toe doen. Dit zal in Nederland leiden tot veel Renés onder rechters, veel Barenden onder bakkers en barmannen en veel Vera’s onder verpleegkundigen.

Het klopt. Veel van mijn collega’s heten Ad of Adéle. Tijdens een bijeenkomst van vrouwelijke treinmachinisten bleek de helft Trijntje te heten. Ga het maar na in uw vrienden- of kennissenkring of onder uw collega’s. Ga het maar na in uw ondernemingsraad. Bovengemiddeld veel or-collega’s hebben voornamen die met or beginnen. 1k heb het onderzocht. Ortje, Orlanda, Orpheus. Het zijn namen die zeer vaak voorkomen, in ondernemingsraden. Gaat u maar eens na hoeveel leden van de COR. Cor, Corrie of Cornelia heten.

Er kandideren zich te weinig personen voor de ondernemingsraad. Er moeten dus vanaf nu meer mensen een naam krijgen die begint met een Or of Cor, dan zijn we over 25 jaar uit de problemen. Als alle huidige or-leden hiermee nu eens beginnen bij hun eigen kinderen, of proberen om de naam van hun kleinkinderen te beïnvloeden, dan is het einde van de onderbezetting van de ondernemingsraad in zicht.
Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen