HomeActueelPublicatiesOngekend: stakende advocaten!

Ongekend: stakende advocaten!

Geplaatst in
Sprengers nieuwsbrief 8-2013

Het leverde een hoop publiciteit op en volgens mij is het ook nog nooit eerder voorgekomen. Advocaten die hun werk neerleggen omdat hun cliënten de dupe zijn van maatregelen van een staatssecretaris (Teeven) die feitelijk de toegang tot de rechter blokkeert voor mensen die een advocaat niet uit eigen zak kunnen betalen.

Ik mag die man niet. Toen het een tijdje terug in de Tweede Kamer ging over een humaan asielbeleid had ik sterk de indruk dat hij de betekenis van het woord ‘humaan’ maar met moeite tot zich door liet dringen. Het past simpelweg niet bij zijn imago. “Keihard aanpakken die handel”, is zijn motto. Wat die “handel” is doet er dan niet meer toe, het klinkt stoer genoeg en levert stemmen op. Al die zeikerds van burgers die hun recht willen halen, pakken we dan ook maar even aan! Het zijn natuurlijk gemiddeld genomen ook niet de VVD’ers onder ons die een advocaat niet kunnen betalen.

Maar die stoere praatjes van Teeven blijken in de praktijk niet veel waard. Ik begreep van een strafrechter dat het aantal uitspraken op het gebied van het strafrecht de laatste tijd met 25% is afgenomen. Dat komt omdat politie en Openbaar Ministerie simpelweg te weinig menskracht hebben om zaken voor de rechter te brengen. Crimefighters Teeven en minister Opstelten zijn verantwoordelijk voor Justitie en uitgerekend deze twee VVD bewindslieden zorgen er dus voor dat criminelen door de bezuinigingen vrij rondlopen. “In het criminele circuit lachen ze zich rot om dit duo”, zei die strafrechter.

Als dit zo door gaat dan hebben de strafrechtadvocaten een heel ander probleem. Dan is het niet meer zo dat hun klanten de rekening niet meer kunnen betalen, maar dan hebben hun potentiële klanten helemaal geen advocaat meer nodig! Het zou een vreemd motto zijn voor een volgende staking van advocaten: geef ons onze criminele klanten terug!

Deel dit artikel

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen