HomeActueelPublicatiesPretinternet

Pretinternet

column Rechtstreeks op: www.ornet.nl mei 2011, 5, p. 37

Ondernemingsraden . hebben een rol in de discussie over het gebruik van internet tijdens werktijd.. De regels hierover worden vaak vastgelegd in een internetprotocol. Uit veel van die protocollen blijkt dat de werkgever eigenlijk liever niet heeft dat zijn ondergeschikten in werktijd en bovendien op de computer van de zaak internetten voor de lol. ‘Pretinternetten’ gaat· ten koste van het werk, is de gedachte. Soms wordt het oogluikend toegestaan. Dan wordt er wel een grens gelegd bij het kijken naar vieze plaatjes of websites met een akelige inhoud. Dat vind ik terecht.

Maar de koudwatervrees van veel werkgevers kost geld en is misplaatst. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat werknemers die tijdens werktijd een poosje mogen pretinternetten, bij hun serieuze werkzaamheden veel productiever zijn. De werknemers die expliciet wordt verboden om te pretinternetten maken veel meer fouten. De onderzoekers vinden dat bedrijven eigenlijk ‘internetpauzes’ moeten invoeren. Om de twee uur twintig minuten pretinternetten.

Het lijkt mij wel wat, Het zal wel even duren voordat pretinternetten de koffiepauze heeft vervangen. Ook over het instellen van de koffiepauze gingen tenslotte decennia heen. Misschien moet het recht op pretinternetten tijdens werktijd worden vastgelegd ln de wet. Ondernemingsraden tonen begrip voor het nu vaak gehanteerde standpunt dat pretinternetten tijdens het werk verboden moet zijn. Dat zal nu voorbij zijn. Iedereen heeft immers baat bij pretinternet. De werknemer wordt gelukkiger en de werkgever heeft productievere werknemers.
Dat heet, geloof ik, een win-winsituatie.

Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen