HomeActueelPublicatiesRoddelen

Geplaatst in
Column Rechtstreeks, op: www.ornet.nl juli 2011, 7, p. 37

Ondernemingsraden moeten proberen een hecht team te vormen. Dat lukt niet altijd. Misschien is roddelen de oplossing? Roddel moet uit de taboesfeer worden gehaald. Binnen ondernemingsraden wordt veel geroddeld, vooral over andere or-leden. Net dat ene or-lid dat er niet is, gaat over de tong.

Is het een probleem, dat roddelen? Neen. Hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Bijna iedereen roddelt. Let er maar eens op in uw omgeving. Er wordt vaker gepraat over afwezigen dan over aanwezigen. Vaak worden er lelijke dingen over de afwezige gezegd soms positieve.

Niet roddelen is niet goed, zo leert het wetenschappelijke onderzoek ons. Hieruit blijkt namelijk desinteresse in de medemens.

Terug naar de ondernemingsraad. Het vormen van een hecht team kan worden bevorderd door roddel. Er zou dan standaard één lid van de ondernemingsraad niet aanwezig moeten zijn tijdens de vergadering, zodat de anderen over haar of hem kunnen roddelen. Iedere vergadering een ander. De roddelaars zullen, zo volgt uit het wetenschappelijk onderzoek, mede door de roddel, sneller vrienden worden. En dat is goed voor het creëren van een hecht or-team. Is onverhoopt tijdens de vergadering iedereen aanwezig, dan kan de gehele ondernemingsraad roddelen over de bestuurder.

Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen