HomeActueelPublicatiesSoap in Alkmaar

Soap in Alkmaar

Geplaatst in
Sprengers nieuwsbrief 4-2014

Het begon met Marco van Basten. De stress van het trainer zijn werd hem te veel. Marco deed een stapje terug en werd van trainer assistent-trainer bij AZ. Laten we het een zelf gekozen vorm van demotie noemen. Ik vind het een mooie stap. Ongekend ook in de trainerswereld die toch stijf staat van grote ego’s en ijdeltuiterij. Hij zal als assistent minder gaan verdienen dan als trainer, maar dat maakt Marco niet veel uit. Voor het geld zal hij het niet meer hoeven doen. Hij heeft er ook niet zo veel verstand van. Op de vraag hoe hoog het minimummaandloon is, antwoordde hij in de jaren 80: “Tienduizend gulden?”.

Goed: trainer een stapje terug, dan kon de assistent mooi doorschuiven naar het trainerschap. Alex Pastoor. Die had een contract voor 2 jaar en schoof vermoedelijk goedgemutst bij aan de onderhandelingstafel. Als hij nu het salaris dat Marco had ingeleverd erbij kon krijgen, dan was de zaak snel beklonken. Maar zo veel vertrouwen had AZ blijkbaar niet in Pastoor. Hij kon er wel een paar centen (nou ja, centen, eerder een ton of zo denk ik) bij krijgen, maar dan zou zijn contract van 2 jaar omgezet worden in een contract voor 9 maanden. Bekijk het maar, zal Pastoor gezegd hebben, en AZ zette op de site dat ze in goed onderling overleg uit elkaar waren gegaan. Pastoor wist van niks en wil nu gewoon zijn baan terug en dreigt met een rechtszaak. Juridisch lijkt hij mij een sterke zaak te hebben.

Intussen had de trainersvakbond de vacante positie van trainer van AZ besmet verklaard. Dat betekent dat de positie niet aan een andere trainer gegeven mag worden, zo lang de kwestie met Pastoor niet naar tevredenheid is opgelost. Zo zijn trainers mooi solidair onder elkaar en laten ze niet met zich sollen. Maar dat was even buiten John van den Brom gerekend. Die is in maart ontslagen bij Anderlecht en zag nu zijn kans schoon. Terwijl Pastoor nog in conflict is, ging hij toch maar eens praten in Alkmaar. Bij de Van den Brommetjes moet per slot van rekening de schoorsteen ook blijven roken.

Volgens de media is onduidelijk hoe dit gaat aflopen. Het lijkt me eerlijk gezegd nogal voorspelbaar: Van den Brom wordt de nieuwe trainer, Pastoor kiest eieren voor zijn geld en krijgt een paar ton mee. Het wordt dus gewoon met een zak geld opgelost. Marco zal er niet van in de stress schieten!

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen