HomeActueelPublicatiesThuiswerkregeling

Thuiswerkregeling

Geplaatst in
OR Magazine (rubriek #Durftevragen) april 2021, p. 30.

Door de coronamaatregelen hebben wij in het afgelopen jaar vrijwel uitsluitend vanuit huis gewerkt, terwijl dit vroeger niet was toegestaan. In veel opzichten bevalt dit zowel de werknemers als de directeur. De or is met de bestuurder in overleg over de vaststelling van een thuiswerkregeling. Waar moeten we op letten?

Van Kooten en de Bie hadden met het typetje J.H.M.B.J. Beilema in 1986 een vooruitziende blik: de 21e eeuw zou er een van worden van massaal thuiswerken. Naar verwachting zullen Nederlandse werknemers ook na de coronamaatregelen niet meer iedere dag in de auto stappen om naar kantoor te gaan. Reden genoeg om een thuiswerkregeling vast te stellen, of om de bestaande regeling onder de loep te nemen.

Een thuiswerkregeling is een regeling die onder meer voorziet in afspraken over wanneer en hoe werknemers thuis werken. Een thuiswerkregeling raakt op verschillende punten aan het instemmingsrecht van de or, bijvoorbeeld bij de vaststelling van arbeidstijden, arbeidsomstandighedenregeling, de RI&E en wellicht ook de personeelsbeoordeling. Veel werkgevers hebben inmiddels de wens om afspraken te maken over het thuiswerken. Hierover dient dan overleg met de or plaats te vinden.

In de afgelopen maanden hebben veel werknemers al ervaren wat er nodig is om op een goede, gezonde en veilige manier thuis te werken. De or kan de opgedane ervaringen van collega’s inventariseren door bijvoorbeeld een enquête uit te schrijven en te overleggen met de arbodienst. Heldere afspraken maken over wanneer er wel (en wanneer er niet) wordt gewerkt, zodat werken en vrije tijd zijn afgebakend, is voor veel werknemers prettig. In veel bedrijven is de beveiliging van apparatuur en software een topprioriteit, zeker indien er wordt gewerkt met privacygevoelige informatie.

Een interessant punt is verder de thuiswerkvergoeding. Het NIBUD heeft berekend dat het een medewerker gemiddeld €2,- per dag ‘kost’ om thuis te werken, bijvoorbeeld door extra stookkosten en elektriciteitsverbruik. Het schrappen van de vaste woon-werkvergoeding en van een leaseautoregeling kan ook onderdeel gaan vormen van thuiswerkbeleid.
In gesprekken over de thuiswerkregeling is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de keerzijde van het thuiswerken. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat er voldoende binding blijft bestaan tussen collega’s? En hoe worden nieuwe medewerkers ingewerkt in een werkomgeving waarin veel wordt thuisgewerkt? En wat nu als medewerkers zelf niet thuis willen werken? De thuiswerker avant la lettre Beilema is wellicht zelf inmiddels tot de conclusie gekomen dat een fijne plek op kantoor heel prettig kan zijn. Misschien verlangt hij zelfs weer stiekem terug naar kletspraat met zijn collega. Af en toe file, dat hebben we er dan gewoon voor over.

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen