HomeActueelPublicatiesVerdienen

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl april 2012, 4, p. 37

Met de WOR in de hand kun je aardig wat te weten komen over de inkomensverhoudingen het bedrijf. Toch worden door ondernemingsraden weinig vragen gesteld over de inkomensverhoudingen en inkomensverschillen. Dat is vreemd. Het onderwerp houdt veel gemoederen bezig.

Uit recent onderzoek blijkt dat wij in Nederland liever niet vertellen wat we precies verdienen We vinden het eigenlijk ook niet netjes om te weten wat anderen precies verdienen. Neem de som maar op de proef. Vraag op een verjaardagspartijtje maar wat men zoal verdient. U zult vreemd worden aangekeken en de vraag zal mompelend worden ontweken. Of er zal worden geantwoord dat het te weinig is. Wat zou u doen als iemand u bij de bushalte zou vragen wat u verdient? We willen het er niet over hebben. We schamen ons vanwege de hoogte of de laagte.

Er is geen reden voor geheimzinnigheid. Wel voor transparantie. Het moet dus anders. Allereerst binnen de ondernemingsraad. Ik stel voor om tijdens de eerste vergadering ieder OR-lid te laten vertellen wat hij verdient; wat zijn partner verdient en of er nog inkomsten uit andere bron zijn. Later kan dit worden uitgebreid tot de bestuurder, collega’s, vakbondsbestuurders, toeleveranciers, klanten en externe adviseurs. U moet eens zien wat voor positief effect een dergelijke openheid en transparantie zal opleveren voor het wel en wee binnen uw bedrijf of instelling.
Laatst kreeg ik zelf de vraag voorgelegd wat, mijn inkomen was. Ik heb geantwoord dat ik kreeg wat ik verdiende.

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen