HomeActueelPublicatiesVerruwing

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl november 2011, 11, p. 37

U hebt het allemaal kunnen zien en horen. De verruwing van bet taalgebruik tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Een Kamerlid dat de premier toeriep om eens normaal te doen. De premier die vervolgens her Kamerlid liet weten dat hij zelf normaal moest doen. De kranten stonden er vol van. Het einde van de beschaving leek in zicht. Politici die elkaar toeschreeuwden normaal te doen.

De taalverruwing heeft ook toegeslagen in het land der medezeggenschappers. Het begon met een overlegvergadering waarin door de bestuurder werd opgeroepen om vooral eens normaal te doen. Een boos oR-lid dreigde met opstappen indien zijn mede-orleden niet snel normaal tegen hem zouden gaan doen. De ondernemingraad riep hem hierop onmiddellijk op om zelfs eens normaal te doen. Een ander or-lid verliet de ondernemingsraad omdat er naar zijn mening niet meer normaal werd gedaan door de bestuurder.
Ik zat Laatst aan bij een onderdeelcommissie. Een doodgewone vergadering over een arbeidstijdenregeling. De voorzitter zei mij dat ik alles kon zeggen, maar dat ik wel normaal moest blijven doen. Ik wist niet anders te antwoorden, vrij naar Rutte, dat ik alleen normaal zou doen wanneer hij dat ook zou doen.
De beschaving binnen de medezeggenschap lijkt, net zoals in de politiek, verdwenen. Is het tij nog te keren? Ik betwijfel het. Vanaf nu mag in ieder geval niemand meer zeggen dat de ander normaal moet doen.
Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen