| samen sterk in arbeidsrecht

© 2021 Sprengers Advocaten
Website door: New Fountain

Kennissessie Dataprivacy en Huis voor klokkenluiders en de (W)OR

Speciaal voor Ondernemingsraden en OR-trainers organiseert Sprengers Advocaten kennissessies om OR-en te voorzien van de broodnodige informatie. Tijdens de kennissessie Dataprivacy en Huis voor klokkenluiders gaan we onder andere in op de volgende vragen:

  • Hoe gaat de OR om met de privacywetgeving?
  • Welke gevolgen heeft o.a. de Wet bescherming Persoonsgegevens voor de medezeggenschap?
  • Welke taak heeft de OR met betrekking tot de interne meldregeling?
  • Wat houdt artikel 27 lid 1 sub m WOR in?

Wet Huis voor klokkenluiders

Op 1 juli 2016 is de Wet Huis voor klokkenluiders in werking getreden. De twee belangrijkste doelstellingen van de wet zijn de rechtsbescherming van de klokkenluider én het bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke misstanden. Deze Wet Huis voor klokkenluiders geldt voor werknemers en werkgevers. Bij organisaties met 50 of meer werknemers wordt een interne meldregeling ofwel klokkenluidersregeling verplicht. In de interne meldregeling  moet in ieder geval zijn opgenomen op welke manier met de interne melding wordt omgegaan, wanneer er  sprake is van een misstand, bij welke functionaris een interne melding gedaan moet worden en dat met de melding vertrouwelijk wordt  omgegaan als de melder aangeeft dat hij dat wil . De ondernemingsraad heeft op grond van het – nieuwe – artikel 27 lid 1 sub m WOR  instemmingsrecht op deze interne meldregeling. Dus, OR zet deze interne meldregeling op de agenda en bekijk meteen of de huidige klachten regelingen nog in orde zijn. Wij geven tips voor de OR hoe hiermee om te gaan.

Dataprivacy

De wetgeving rond privacy en gegevensbescherming verandert snel en heeft in het laatste half jaar een aantal ingrijpende wijzigingen ondergaan. De Wet bescherming Persoonsgegevens en de Wet meldplicht datalekken, de Europese Dataverordening, Safe Harbor vs. het Privacy Shield en de opkomst van Binding Corparate Rules hebben niet alleen grote gevolgen voor Nederlandse organisaties maar ook voor de medezeggenschap. Juist de OR is een belangrijke speler in dit domein. Met privacywetgeving heeft de OR soms ook onverwacht van doen, denk aan drugs- alcohol -of ander personeelsbeleid. De OR heeft niet alleen instemmingsrecht, maar bevindt zich ook als een spin in het web tussen ondernemer, werknemers en instanties als de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wanneer:

We hebben de volgende sessie gepland:

Donderdag 8 juni 2017  van 13:00 tot 16:30 uur

De sessie vindt plaats bij ons op kantoor.

Kosten: € 75,00 per persoon

Inschrijven via onderstaand formulier.

 

 

Aanvraagformulier Cursus

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.