| samen sterk in arbeidsrecht

© 2021 Sprengers Advocaten
Website door: New Fountain

Fusies en Overnames

Fusie of overname; wat kan de OR doen?

Stel: uw bestuurder heeft het voornemen om de onderneming (of onderdelen daarvan) te verkopen aan een andere onderneming. Of uw bestuurder maakt bekend dat hij van plan is te fuseren met een andere onderneming. Dat zijn ingrijpende besluiten. Hoe moet de OR in een dergelijk geval worden betrokken?

Wanneer advies OR?

Het gaat hier om voorgenomen besluiten waarbij de OR moet worden betrokken voor advies. Maar wanneer moet dit gebeuren; wat is (wettelijk) het juiste moment hiervoor? En waar moet de OR bij zijn advies op letten?

Een fusie of overname vindt nooit op één achternamiddag plaats. Daar gaat een lang(er) proces aan vooraf. Toch zal het vaak zo zijn, dat de uiteindelijke beslissing snel moet worden genomen. Het is daarom van belang dat de OR bij alle stappen die worden gezet in het overnameproces wordt betrokken en van alle belangrijke ontwikkelingen op de hoogte wordt gehouden. Ook is het belangrijk dat het advies van de OR nog van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Dat wil zeggen: zowel op de beslissing tot overname zelf als op de gevolgen van de overname voor werknemers. Het is belangrijk dat de OR daar voldoende tijd en gelegenheid voor krijgt.

Stappenplan

Om de OR te ondersteunen en te helpen bij dergelijke overnametrajecten, heeft Sprengers Advocaten een ‘Stappenplan fusies en overnames’ ontwikkeld. In dit stappenplan staan tien stappen beschreven die de OR kan volgen bij de behandeling van een fusie- of overnametraject. Sprengers Advocaten kan de OR ook begeleiden bij het volbrengen van deze stappen. Zo kan Sprengers adviseren bij de te nemen stappen of bij het maken van procesafspraken en afspraken met de overnemende partij. De advocaten van Sprengers hebben de afgelopen jaren succesvol met dit stappenplan gewerkt, in een aantal grote fusie- en overnametrajecten. In de praktijk blijken ondernemingsraden goed te zijn geholpen met het volgen van dit stappenplan, omdat zij daarmee het heft zelf in handen kunnen nemen en een adviestraject tegelijk voortvarend en toch gedegen kan verlopen.

Meer informatie

Wanneer u verwacht dat uw OR betrokken raakt bij de overname van een onderneming of wanneer uw OR al bij een overname betrokken is, dan willen de advocaten van Sprengers Advocaten u uiteraard graag ter zijde staan. U kunt nadere informatie over het stappenplan, informatiemateriaal én onze dienstverlening verkrijgen door contact op te nemen met onze contactpersonen.

 

Contactgegevens

Sprengers Advocaten, Plompetorengracht 14-16 Utrecht

Telefoon: 030-2520900

Rudi van der Stege, r.vanderstege@sprengers.nl

Pauline Burger, p.burger@sprengers.nl

Onze specialisten

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer informatie