| samen sterk in arbeidsrecht

© 2019 Sprengers Advocaten
Maatwerk software door Way2Web

Publicaties

#Gelehesjesprotesten

Gelehesjesprotesten. Ik vind het een mooi samengesteld woord. En het zal dit jaar vast hoge ogen gooien bij de verkiezing van het woord van het jaar. Wat ik verder met dit fenomeen moet, weet ik niet zo goed. Gelukkig ben ik daarin niet de enige. Sociologen, psychologen, politici, journalisten: iedereen zoekt naar een verklaring en een antwoord op de vraag waar die gele hesjes nu ineens vandaan komen.

Zijn we er toch weer ingetuind!

Elk jaar de dag voor Prinsjesdag maakt de FNV zijn inzet bekend voor de cao-onderhandelingen van het volgend jaar. Voor 2019 komt de vakbond met een looneis van minstens 5% en een bodem van €100,– per maand. Daarmee komt de bond tegemoet aan aansporingen van de directeur van de Nederlandse Bank, Klaas Knot, die al een paar jaar roept dat de bonden moeten inzetten op méér loon en dat daar ook meer dan voldoende ruimte voor is.

Staken in het onderwijs

In het schooljaar 2017-2018 is er in het primair onderwijs een aantal keren gestaakt. Inzet bij die stakingen is vooral dat er meer geld naar het onderwijs moet ter bestrijding van de werkdruk en voor hogere salarissen. In dit artikel een overzicht over de actuele stand van zaken van het stakingsrecht waarbij de vraag aan de orde zal komen of er in het onderwijs belemmeringen zijn voor de uitoefening van het collectief actierecht, waaronder het stakingsrecht.

Van Jumbo naar Bob!

In april vorig jaar probeerden de vakbonden een cao voor de distributiecentra van Jumbo af te dwingen door een staking uit te roepen. Jumbo dacht daar anders over. De inzet van Jumbo was: bonden via de achterdeur op straat zetten en de Centrale ondernemingsraad (COR) door de voordeur naar binnen halen. Weg met de cao, weg met de FNV, leve de arbeidsvoorwaardenregeling (AVR), leve de COR.

“Relaxed, chef!”

Orlando heet ie. Hij meldt zich op kantoor omdat hij van zijn werkgever ontslag op staande voet heeft gekregen. Misschien heb ik hem wel eens eerder gezien want hij werkt al 11 jaar als schoonmaker op station Utrecht Centraal. Een fragiele Surinaamse man van bijna 61 jaar. Als we op mijn kamer zitten op de eerste verdieping duurt het een paar minuten voor hij weer op adem is.

Op naar de toekomst!

Vorige week stond het nieuwe kabinet op het bordes. Er is maanden onderhandeld over het regeerakkoord: ‘Vertrouwen in de toekomst’. Ik heb mijn best gedaan om me door 70 pagina’s tekst door te worstelen en ik waarschuw u alvast: begin er niet aan! Het Bureau woordvoering kabinetsformatie (ja, daar had ik ook nog nooit van gehoord!) zet op zijn website nog een vertaling in het Engels, Duits en Frans, maar veel meer Vertrauen in die Zukunft levert dat bepaald niet op.

Tumult op voetbalveld!

Je hebt van die dagen dat alles tegen zit. De wedstrijd begon al meteen verkeerd met de scheids die het doel op veld B afkeurde. De netspanner, of hoe heet zo’n ding, zat los van de paal en dat was volgens deze jongeman, die kennelijk zijn scheidsrechtersdiploma cum laude had gehaald, een ‘gevaarzettende situatie’!

Solidariteit!

In de afgelopen dertig jaar heb ik heel wat stakingen meegemaakt. Daar zijn tientallen anekdotes over te vertellen. Een mooi staaltje van solidariteit vind ik nog steeds de staking voor Pieter. Na een week staking in de snackindustrie werd er een cao-akkoord bereikt. Einde staking zou je denken. Maar nee. In één fabriek werd door gestaakt. Vanwege Pieter.

Hoe Lang is een Chinees?

Aan dat flauwe raadseltje van mijn kinderen moest ik denken toen ik net de uitspraak van de Ondernemingskamer (OK) las over meneer Hui Wang. Wang is de Chinese eigenaar van de voetbalclub ADO Den Haag. Wang beloofde veel geld, maar kwam niet over de brug. ADO (Alles Door Oefening) is daardoor in de problemen geraakt en dreigt uit het betaald voetbal te verdwijnen.

Witte boorden

In de auto op weg naar het oosten van het land weet ik al dat het geen gemakkelijke middag gaat worden. Ik ben op weg naar een bedrijf dat op de rand van de afgrond staat. Verkopen is een optie, lukt dat niet dan dreigt sluiting of een forse reorganisatie. De OR weet zich geen raad en heeft mij gevraagd in twee personeelsbijeenkomsten uit te leggen hoe de vlag er bij hangt. Niet best, zoveel is zeker. Om mezelf een beetje op te peppen laat ik ‘Dansen op de vulkaan’ van De Dijk uit de boxen knallen. Bij een vulkaan moet je voorzichtig zijn, denk ik in mezelf.

1 2 3 5

Zoek publicaties

Filter publicaties

Nieuwsbrief

Meer informatie