| samen sterk in arbeidsrecht

© 2020 Sprengers Advocaten
Maatwerk software door Way2Web

Publicaties

Knap

Is het u wel eens opgevallen dat leden van ondernemingsraden bovengemiddeld knap en aantrekkelijk zijn? Ik werd hierop gewezen door een mij bekend OR-lid. Ik moet zeggen, een knappe man. Alles erop en eraan en alles op de juiste plek. Neus, oren, voeten, geheel volgens het boekje. Het was mij eerlijk gezegd nooit opgevallen, maar ik ben er eens op gaan letten.

Rudi van der Stege: 25 jaar advocaat

25 jaar geleden is Rudi als advocaat in Utrecht bij ons kantoor begonnen. Een mooie periode, waar we graag even bij stil willen staan.

Op weg naar de Transitievergoeding, ABC wordt ab

Er gaat de komende jaren het nodige veranderen in het Nederlandse ontslagstelsel. U zult daarvan vast al iets hebben meegekregen. Een van de meest ingrijpende verandering heeft betrekking op de ontslagvergoeding. Deze gaat met ingang van 1 juli 2015 transitievergoeding heten. De ontslagvergoedingen (‘de gouden handdruk’) die vandaag de dag worden toegekend kennen geen wettelijke basis.

(H)eerlijk, helder (nu ook voor) Heineken

Eindelijk weten de werknemers die tot 1 maart 2005 als catering medewerker in dienst waren van Heineken waar ze aan toe zijn.

Verkiezingen

Verkiezingen, ik heb het er beetje mee  gehad. Met name met het circus  eromheen. De Tweede Kamer, de  president van Amerika,  de medezeggenschapsraad op de school van mijn zoontje.  Ik kan geen stembus meer zien. Het is ook niet goed voor de ondernemingsraden wier zittingstermijn op korte termijn afloopt. De vraag is of de collega’s de weg naar de stembus weer willen vinden.

Ondernemer verplicht ondernemingsraad in te stellen

Een ondernemer exploiteert een taxibedrijf met ongeveer 180 werknemers, waarvan 60 lid zijn van de vakbond FNV Bondgenoten.

Broekriem

Binnen veel bedrijven en instellingen wordt de broekriem aangehaald. Ook op het terrein van medezeggenschap. Minder vrijstellingen, minder uren voor or-werk, prijsbewustzijn bij cursussen en vergaderlocaties.

Democratie

Omdat Henk en Ingrid zijn verlaten door hun aanvoerder mogen we op 12 september weer naar de stembus. Doet me denken aan een oud ideetje: de jaarlijkse nationale verkiezingsdag.

Naam

Onderbezetting van ondernemingsraden is een probleem. Maar er is een oplossing bij de hand. Uit meerdere. Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat iemands naam van invloed is op waar hij terecht komt. Er blijkt bijvoorbeeld een relatie te bestaan tussen iemands naam en zijn of haar beroep. Personen die Dennis of Denise heten in de VS zijn vaak tandarts. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste letters van de voornaam er toe doen. Dit zal in Nederland leiden tot veel Renés onder rechters, veel Barenden onder bakkers en barmannen en veel Vera’s onder verpleegkundigen.

Beroep op het primaat van de politiek komt te laat

De gemeente Middelburg vraagt advies over vormgeving van de samenwerking met de gemeente Vlissingen op het gebied van de belastingen. Nadat de ondernemingsraad negatief adviseerde en in beroep ging stelde de gemeente dat het besluit onder het primaat van de politiek viel en dat de ondernemingsraad dus niet ontvankelijk was in zijn beroep. De ondernemingskamer Hof Amsterdam oordeelde dat nu zonder voorbehoud advies was gevraagd, de gemeente zich niet meer op het primaat van de politiek kon beroepen. Het beroep van de ondernemingsraad werd echter verworpen, omdat het besluit niet kennelijk onredelijk werd geacht.

1 2 3 4

Zoek publicaties

Filter publicaties

Nieuwsbrief

Meer informatie