| samen sterk in arbeidsrecht

© 2021 Sprengers Advocaten
Website door: New Fountain

Publicaties

Verkiezingen

Verkiezingen, ik heb het er beetje mee gehad. Met name met het circus er omheen. De 2e Kamer, de president van Amerika, de lijsttrekker van het CDA, de medezeggenschapsraad op de school van mijn zoontje. Ik kan geen stembus meer zien.

Toewijding

Er is veel onderzoek gedaan naar de meest uiteenlopende zaken die te maken hebben met medezeggenschap. Het heeft interessante gegevens opgeleverd. Vreemd genoeg is nooit onderzocht of leden van ondernemingsraden met vakantie gaan, waar ze heen gaan en wat ze dan doen. Ik heb zelf een (beperkt) onderzoekje gedaan, waarbij dit Coronajaar uiteraard een vertekend beeld oplevert. De resultaten zijn verrassend.

Haha!

Er wordt, zeker in deze barre tijden, relatief weinig gelachen door leden van ondernemingsraden. Dat valt mij op. Het is ook wel te begrijpen. Een gemiddeld lid van de ondernemingsraad is met gewichtige, serieuze zaken bezig. Hoe zit het met 1,5 meter in de onderneming, draagt iedereen wel het voorgeschreven mondkapje, hoe zit het met de reiskosten in Corona-tijd? U herkent dat vast.

Kan ik mijn vastgestelde vakantie intrekken?

Ik zou in de meivakantie naar Griekenland gaan. Dit is nu niet mogelijk. Kan ik nu tegen mijn werkgever zeggen dat ik geen vakantiedagen meer wil opnemen?

Ondernemingsraden krijgen momenteel veel vragen van hun collega’s. Bijvoorbeeld over vakantiedagen.

Veel werknemers willen in verband met de Corona-crisis hun vastgestelde vakantie intrekken. Dat begrijpt iedereen, maar kan dat zomaar?

Verplicht vakantiedagen opnemen. Wat is de rol van de ondernemingsraad?

Vraag

Ons bedrijf heeft als gevolg van de Coronacrisis fors minder werk. Veel medewerkers zitten thuis. De werkgever wil ons nu gaan verplichten een aantal vakantiedagen op te nemen. Mag dat zomaar? Wat is de rol van de ondernemingsraad?

Werken in tijden van (corona-)crisis

Een groot deel van de wereld is in de ban van het Coronavirus. Veel mensen maken zich terecht zorgen over hun gezondheid en die van anderen en passen hun gedrag, al dan niet opgedragen of geadviseerd door overheden of werkgevers, daar op aan.

Ook in economische zin is sprake van een ongekende situatie. Veel bedrijven in Nederland zijn tot stilstand gebracht, of draaien nog maar voor een gedeelte. Ik hoef u de voorbeelden eigenlijk niet te noemen. U kent ze. KLM, IKEA, De Bijenkorf, de gehele horeca, de culturele sector etc. etc.

Knap

Is het u wel eens opgevallen dat leden van ondernemingsraden bovengemiddeld knap en aantrekkelijk zijn? Ik werd hierop gewezen door een mij bekend OR-lid. Ik moet zeggen, een knappe man. Alles erop en eraan en alles op de juiste plek. Neus, oren, voeten, geheel volgens het boekje. Het was mij eerlijk gezegd nooit opgevallen, maar ik ben er eens op gaan letten.

Rudi van der Stege: 25 jaar advocaat

25 jaar geleden is Rudi als advocaat in Utrecht bij ons kantoor begonnen. Een mooie periode, waar we graag even bij stil willen staan.

Op weg naar de Transitievergoeding, ABC wordt ab

Er gaat de komende jaren het nodige veranderen in het Nederlandse ontslagstelsel. U zult daarvan vast al iets hebben meegekregen. Een van de meest ingrijpende verandering heeft betrekking op de ontslagvergoeding. Deze gaat met ingang van 1 juli 2015 transitievergoeding heten. De ontslagvergoedingen (‘de gouden handdruk’) die vandaag de dag worden toegekend kennen geen wettelijke basis.

(H)eerlijk, helder (nu ook voor) Heineken

Eindelijk weten de werknemers die tot 1 maart 2005 als catering medewerker in dienst waren van Heineken waar ze aan toe zijn.

1 2 3 4

Zoek publicaties

Filter publicaties

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer informatie