| samen sterk in arbeidsrecht

© 2021 Sprengers Advocaten
Website door: New Fountain

Middagdutje

Zes maanden geleden wees ik op een onderzoek waaruit bleek dat een dutje tijdens het werk voor iedereen goed is. Voor de werkgever een hogere arbeidsproductiviteit, voor de werknemer meer rust en tevredenheid. Misschien kunt u het zich nog herinneren. Dit onderzoek zou wereldwijd de nodige beroering wekken. Ik hoorde dat veel ondernemingsraden het punt op de overlegagenda hebben gezet.

Het is toch nog even oppassen geblazen. In Wales, zo meldt de BBC, werden bij het Staalbedrijf Tata Steel dertien werknemers ontslagen omdat zij betrapt waren tijdens en collectief middagdutje in de kantine. TaTa Steel, het vroegere Hoogovens, is ook werkgever in Nederland. Tata Steel vond ontslag de enige juiste reactie.
Stelselmatig slapen op de werkvloer moet echter worden toegejuicht. Degenen die hun nek uitsteken en als eersten het collectieve dutje invoeren, moeten niet worden ontslagen, maar moeten worden beloond, bijvoorbeeld met een gepaste bonus.

Zes maanden geleden adviseerde ik alle ondernemingsraden nog om het collectieve dutje op de agenda te zetten. De ondernemingsraden zouden op handen worden gedragen door hun achterban. Ik blijf bij dat advies. Ik moet overigens nog maar zien dat rechters in Nederland een ontslag als gevolg van een middagdutje alleen maar goede kanten heeft. Bovendien ken ik rechters die het ook zelf doen, een middagdutje. We laten ons in de strijd voor het middagdutje niet weerhouden door één tegenvaller in Wales.

Rudi van der Stege

Datum
1 juni 2011

Rechtsgebied
Medezeggenschapsrecht

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl juni 2011, 6, p. 37

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer informatie