| samen sterk in arbeidsrecht

© 2021 Sprengers Advocaten
Website door: New Fountain

Uiltje knappen

Een vaak vergeten bevoegdheid is het initiatiefrecht. De ondernemingsraad kan voorstellen doen aan de ondernemer over van alles en nog wat. Soms worden deze voorstellen overgenomen. Een mij bekende ondernemingsraad maakte de afgelopen maand gebruik van zijn initiatiefrecht. Hij stelde de bestuurder voor om alle werknemers ’s middags een dutje te laten doen. De ondernemingsraad had begrepen dat een kort dutje na de lunch voor iedereen beter was. Voor de werknemer, die weer uitgerust verder kon. Voor de werkgever omdat de productiviteit na den dutje van 20 minuten toe zou nemen. Dit bleek uit wetenschappelijk onderzoek.

Ik moest er in het begin wel om lachen. Niet dat ik tegen dutjes ben. Ik ben er een groot voorstander van. Ook op gekke momenten. Maar hoe een werkgever zo ver te krijgen? Het voorstel van de ondernemingsraad was om iedereen tussen 12.00 uur en 14.00 uur een uiltje te laten knappen. Op kosten van de baas. Zo’n twintig minuten en niet allemaal tegelijk. Het liefst in een aparte ruimte met leunstoelen.
De ondernemingsraad liet mij gisteren weten dat het voorstel in alle ernst was besproken. De directie was nog niet geheel overtuigd van de toename van de productiviteit maar men stond wel positief tegenover het voorstel en wilde wel experimenteren.
Waar het initiatiefrecht niet toe kan leiden. Een verbetering van arbeidsomstandigheden. Een hogere productiviteit. En een ondernemingsraad die door zijn achterban op handen wordt gedragen. Drie vliegen in een klap.
Welterusten.

Datum
1 december 2010

Rechtsgebied
Medezeggenschapsrecht

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl december 2010, 12, p. 37

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer informatie