HomeActueelPublicatiesIk word diplomaat

Ik word diplomaat

Geplaatst in
Sprengers nieuwsbrief 7-2013

Vorige week had ik een zitting bij de rechtbank in Den Haag. Met de voorzitter en secretaris van de ondernemingsraad had ik afgesproken een half uur eerder bij de rechtbank te zijn om de zaak nog voor een laatste keer door te spreken. We waren na een minuut of vijf wel klaar. En toen werd mij door de voorzitter van de OR gevraagd of ik als advocaat niet de ambitie had om rechter te worden? En of dat niet een logische stap in de carrière van een advocaat was?

In de trein terug naar Utrecht dacht ik er pas echt over na. Ik ben 53, dus als ik nog een stap wil maken moet ik het zo ongeveer nu doen. Maar rechter? Nee. Ik pleit toch liever voor een klant dan dat ik de knoop door moet hakken in een ingewikkelde zaak waar voor beide standpunten wel iets te zeggen valt. Laat mij maar lekker advocaat blijven. Nadat ik die conclusie helder had, pakte ik de krant.

Ik las in de trein terug naar Utrecht een artikel over een Russische diplomaat die zich – kennelijk enigszins beschonken- nogal misdragen had tegen zijn kinderen en daarom aangehouden was. Zijn vrouw had diezelfde avond met haar dronken kop wat geparkeerde auto’s geramd. De aanhouding van de Russische diplomaat was, zo hoorde ik een paar dagen later op de radio van minister Timmermans, volkomen in strijd met het Weens verdrag waarin is bepaald dat diplomaten immuniteit genieten, wat zo ongeveer betekent dat ze kunnen doen en laten wat ze willen.

Als ik nu toch even in de huid van een rechter kruip, zou ik denken dat ook een diplomaat zich aan normale regels moet houden. Maar als diplomaat kom je er dus mooi mee weg als je je kinderen een draai om hun oren geeft. Ik geef eerlijk toe dat ik af en toe de neiging heb mijn oudste, heftig puberende, zoon ook een draai om zijn oren te geven! Als advocaat kan ik dat natuurlijk niet doen zonder het Bureau Jeugdzorg of de Kindertelefoon in mijn nek te voelen hijgen. Dus ineens wist ik het: ik word diplomaat. Nu nog de juiste vrouw zien te vinden!

Deel dit artikel

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen