HomeActueelPublicatiesBroekriem

Geplaatst in
Column Rechtstreeks in www.ornet.nl september 2012, 37

Binnen veel bedrijven en instellingen wordt de broekriem aangehaald. Ook op het terrein van medezeggenschap. Minder vrijstellingen, minder uren voor or-werk, prijsbewustzijn bij cursussen en vergaderlocaties.

Een aantal aanbevelingen.

De eerste is dat alleen diegenen van wie een inhoudelijke bijdrage kan worden verwacht moeten. worden uitgenodigd. Voor de hand liggend maar voorzichtigheid lijkt geboden. Voordat je het weet zit je alleen.

Aanbeveling twee: stipt op tijd beginnen en nooit op laatkomers wachten.

Doen, laatkomers hebben zelden een wezenlijke inbreng tijdens de vergadering. Ik zou na. het begin van de vergadering de deur op slot doen, zodat ze helemaal niet meer kunnen meedoen. Een volgende aanbeveling betreft de wisseling van zitplaats per vergadering. Hiermee worden standaardsituaties voorkomen, vinden de verstandige mensen. Dus niet meer altijd ter linkerzijde van collega Joop vanwege de eensluidende standpunten en niet altijd recht tegenover or-lid Janneke, vanwege haar opbeurende glimlach. Een laatste tip is om de vergadering positief af te sluiten. Dit leidt volgens de verstandige mensen tot een positief gevoel bij de vergadertijgers. En dat is goed met het oog op de volgende keer.

De aanbevelingen zullen tot meer efficiency leiden. Over een tijdje kunt u uw bestuurder voorstellen om het aantal uren ten behoeve van de medezeggenschap te verminderen.

Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen