HomeActueelPublicatiesDemocratie

Geplaatst in
Vaste column in OR Informatie juni 2012, 6, p. 3

Omdat Henk en Ingrid zijn verlaten door hun aanvoerder mogen we op 12 september weer naar de stembus. Doet me denken aan een oud ideetje: de jaarlijkse nationale verkiezingsdag.

Zoveel mogelijk verkiezingen op een dag, waarop, in ieder geval de ondernemingsraden worden gekozen. Maar ook het bestuur van de schaakvereniging, leerlingenraad of de ledenraad van NWB of de leiding van de SP zullen op deze dag aan de beurt komen.

Ik zie alleen maar voordelen. De dag van de democratie. Het instituut ondernemingsraad zal in de vaart der volkeren meer gewicht krijgen. Meer werknemers zullen gaan stemmen. Ze moeten immers toch naar de stembus. Meer werknemers zullen zich kandideren. Naast Rutte zal ook aspirant-cor-voorzitter Pietersen te horen zijn tijdens de debatten. Niet alleen koopkrachtplaatjes en de hypotheekrenteaftrek, maar ook het adviesrecht en de nadelen van de huidige werktijdenregelingen zullen de revue passeren.

Kruisbestuiving. Rutte zal het moeten hebben over het instemmingsrecht. Het gemiddelde aspirant-or-lid zal niet ontkomen aan een standpunt over ontpoldering. Kansen en risico’s. Kandidaat or-lid Pietersen zal kunnen worden ontdekt vanwege zijn welbespraaktheid tijdens het debat met Pechtold. Wilders loopt het risico door de mand te vallen als een jokkebrok en de volgende keer niet verder te komen dan een verkiezing in het bestuur van de speeltuinvereniging of de moskee.

Om de nationale verkiezingsdag vorm te geven, moeten we ergens beginnen.
Om te beginnen roep ik dan ook alle ondernemingsraden op om op 12 september verkiezingen uit te schrijven.

Rudi der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen