HomeActueelPublicatiesIndividuele kwesties

Individuele kwesties

Geplaatst in
OR Magazine (rubriek #Durftevragen) september 2021, p. 30.

Ik word als voorzitter van de or regelmatig benaderd door collega’s die zelf een probleem met HR of met de werkgever hebben. Onlangs vroeg een collega mij of ik aanwezig wil- de zijn bij een functioneringsgesprek. Ik weet niet goed wat ik hiermee moet. De or heeft een goede relatie met de bestuurder en ik heb het gevoel dat die onder druk komt te staan als de or zich te actief gaat bemoeien met individuele zaken. Wat moet ik doen?

Ondernemingsraden worden regelmatig benaderd door collega’s met vragen over een individuele kwestie. Bijvoorbeeld bij discussies over de arbeidsvoorwaarden of problemen met de manager. Het is een compliment dat collega’s de or weten te vinden. Blijkbaar ben je zichtbaar binnen het bedrijf en is er vertrouwen in de kennis en kunde van de or. Maar dat betekent niet dat je vervolgens belangenbehartiger moet worden van de collega en actief moet optreden in de kwestie.

Sommige ondernemingsraden nemen het standpunt in dat de or er niet is voor individuele zaken en ondersteunen collega’s per definitie niet. Dat vind ik zelf wat kort door de bocht en zo staat dit ook niet in de wet. Elk contact met de achterban is waardevol, ook in individuele zaken, al is het alleen al omdat je uit de individuele vragen een breder probleem kunt achterhalen dat speelt binnen de onderneming. Sta dus ook vooral open voor individuele vragen van collega’s en koester dit contact.

Tegelijkertijd zul je de rol als or-lid wel moeten onderscheiden van die van belangenbehartiger van een individuele werknemer. Dat laatste ben je als or-lid niet, en aanwezigheid bij een functioneringsgesprek zou ik niet verstandig vinden. Zorg er in plaats daarvan voor dat je de collega doorverwijst naar iemand die hem wel zou kunnen helpen, bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon of de vakbond. Daarnaast kun je de collega wijzen op bepaalde procedures die gelden binnen de onderneming, bijvoorbeeld een beoordelingsprocedure. Veel werknemers zijn niet op de hoogte van zulke zaken en daarmee help je ze weer een stukje verder.

Mocht het zijn dat je als or erachter komt dat er een breder probleem speelt, zet dit op de agenda en bedenk of je ook een formele positie hebt. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat in strijd wordt gehandeld met de cameraregeling, kun je de nietigheid inroepen van de klaarblijkelijk gewijzigde regeling. Doe dit tijdig (dat wil zeggen binnen een maand nadat je ervan kennis hebt genomen). Bij voorkeur bespreek je dit uiteraard eerst met de bestuurder, om escalatie te voorkomen.

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen