HomeActueelPublicatiesOnze werkgever wil geen gebruik maken van de NOW, wat nu?

Onze werkgever wil geen gebruik maken van de NOW, wat nu?

We schreven in eerder blogs over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen sinds 6 april een aanvraag doen. Doel van de NOW is om ontslagen te voorkomen. Een voorwaarde voor toekenning is dan ook dat de werkgever geen werknemers om bedrijfseconomische redenen ontslaat.

Vraag

Onze werkgever kiest ervoor geen gebruik te maken van de NOW. Hij wenst direct te reorganiseren. Kan de OR het niet aanvragen van de NOW dan gebruiken als argument voor een negatief advies?

 

Antwoord

De ondernemer heeft natuurlijk enige ondernemingsvrijheid. Het arbeidsrecht draait om de balans tussen ondernemingsvrijheid en werknemersbescherming. Dit zie je terug in de rechtspraak van de Ondernemingskamer van het hof Amsterdam. Het hof toetst de inhoud van besluiten van de ondernemer marginaal. De Ondernemingskamer gaat dus niet op de stoel van de ondernemer gaat zitten.

Dit betekent echter niet dat de OR geen invloed kan uitoefenen. De ondernemer moet door de ondernemingsraad aangedragen reële alternatieven onderzoeken, althans hij dient te moeten motiveren waarom hij deze aangedragen alternatieven niet volgt, zo oordeelde de Ondernemingskamer al verschillende keren. De OR kan in zijn advies met alternatieven komen voor het voorgenomen besluit. De NOW is een reële mogelijkheid om op korte termijn reorganisaties te voorkomen.

Het zal afhangen van de motivering van de ondernemer en van de redelijkheid van het alternatief, maar het lijkt redelijk de subsidie van de NOW in ieder geval in de besluitvorming te betrekken.

 

Deel dit artikel

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen