HomeActueelPublicatiesPlagerijtjes?

Plagerijtjes?

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl 2011, 9, p. 37

Het plagen op de werkvloer neemt ernstige vormen aan, zo blijkt uit onderzoek. Het.plagen van collega’s heeft grote gevolgen. Extra ziekteverzuim, minder gemotiveerde werknemers en ongelukkige mensen. De plagerijtjes variëren in ernst en omvang. Zout in de koffie in plaats van suiker. Het verwisselen van letters op het toetsenbord. Het lijken onschuldige zaken. Ernstiger is het structureel negeren van een collega of fysieke plagerijen, zoals iemand laten struikelen.

Ook binnen ondernemingsraden wordt veel geplaagd. Tijdens mijn vakantie sprak ik aan de rand van het zwembad: met een veel geplaagd OR-lid. Hij ontving de vergaderstukken altijd een dag na de vergadering en .kreeg nooit het woord tijdens de vergaderingen. En mocht hij al iets zeggen, dan werd om hem gelachen. Bovendien werden er altijd grapjes gemaakt over zijn neus. Gebakjes op de verjaardagen van andere OR -leden gingen aan zijn – grote -neus voorbij.
Plagen binnen bedrijven moet worden uitgebannen. Daardoor wordt het leuker voor veel collega’s, en dat is .een primaire verantwoordelijkheid voor de werkgever.

Een ondernemingsraad kan. ook .een rol spelen door bijvoorbeeld het plagen op de agenda te zetten, een initiatief te nemen voor een plaagprotocol, over plagen te communiceren met de achterban of een plaagspreekuur op te zetten. Belangrijk is dat of om. te beginnen binnen de ondernemingsraad niet meer wordt geplaagd. Een uitdaging, nietwaar?

Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen