HomeActueelPublicatiesSta op!

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl mei 2010, 5

Ik ben nu even niet bereikbaar. Ik zal wel weer zitten te vergaderen.’ Zo luidde het bericht op het antwoordapparaat van de OR voorzitter.

Vergaderen. U weet als geen ander dat een groot gedeelte van uw tijd wordt opgeslokt door vergaderingen. OR-vergaderingen, overlegvergaderingen, commissievergaderingen vergaderingen met externen. De gemiddelde werknemer besteedt hieraan al zo’n 25 procent van zijn tijd. Een lid van een ondernemingsraad nog veel meer.

Kan dat dan niet wat minder, zodat u meer tijd overhoudt voor leuke dingen? Ja, dat kan. U vergadert zittend of soms half liggend aan een langwerpige tafel. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer vergaderingen staand worden gehouden, ze veel korter duren. Vaak wel een derde van de oorspronkelijke tijd. Staande vergadertijgers zijn actiever, scherper en meer to the point. Zij schijnen ook minder uit te weiden en meer op resultaat te zijn gericht. Het wordt ook als gezellig ervaren, alsof je in de kroeg aan de bar staat. De kwaliteit van de vergaderingen wordt niet van een minder gehalte.

Wilt u als ondernemingsraad dus een efficiencyslag maken, grijp dan uw kans. Sta op! Het zal ook wel nadelen hebben. Denk maar eens aan de Kleine Mensen onder ons. Toen ze zaten viel het niet op dat ze klein waren. Ook een dutje zal lastiger zijn. Mocht het inderdaad resultaat opleveren, dan zijn verdere varianten denkbaar. Wat te denken van vergaderingen tijdens een wandeling, tijdens een hardloopwedstrijd of ondersteboven aan het plafond. Proberen, zou ik zeggen!

Rudi van der Stege

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen