HomeActueelPublicatiesToewijding

Verschenen in Sprengers Nieuwsbrief 3.2020

Er is veel onderzoek gedaan naar de meest uiteenlopende zaken die te maken hebben met medezeggenschap. Het heeft interessante gegevens opgeleverd. Vreemd genoeg is nooit onderzocht of leden van ondernemingsraden met vakantie gaan, waar ze heen gaan en wat ze dan doen. Ik heb zelf een (beperkt) onderzoekje gedaan, waarbij dit Coronajaar uiteraard een vertekend beeld oplevert. De resultaten zijn verrassend.

Ruim 70% van de OR-leden blijft normaal gesproken thuis. Dit jaar was dit zelfs 90%. De werkzaamheden voor de ondernemingsraad kunnen niet worden onderbroken. Van diegenen die toch op pad gaan blijft 93% in Nederland (dit jaar 97%). Ze kunnen dan om de twee dagen even op neer naar huis of het bedrijf, om de OR-post door te nemen.

Zonder enige uitzondering blijft men tijdens de vakantie telefonisch en per mail bereikbaar. Sommigen hebben hun caravan ingericht als tijdelijk OR-secretariaat. Uit de enquête blijkt verder nog dat ruim 65% iedere dag met het gezin een overlegvergadering houdt. Dit met het oog op de verdere activiteiten op die dag. Ruim 83% voert regelmatig met de partner een indringende discussie over de vraag of er sprake is van een adviesrecht over het voornemen om af te reizen naar een andere camping of hotel.

Eén ding is mij inmiddels wel duidelijk. OR-lid ben je 365 dagen per jaar, of je het wilt of niet. Daar is niks mis mee, al genieten OR-leden dus kennelijk eigenlijk geen of minder vakantie. Dat moet worden opgelost. Ik zie geen andere oplossing dan het wettelijk toekennen van extra vakantiedagen aan OR-leden. Ik hoor graag wat u hiervan vindt.

Deel dit artikel

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen