HomeActueelPublicatiesUiltje knappen

Uiltje knappen

Geplaatst in
Column Rechtstreeks op: www.ornet.nl december 2010, 12, p. 37

Een vaak vergeten bevoegdheid is het initiatiefrecht. De ondernemingsraad kan voorstellen doen aan de ondernemer over van alles en nog wat. Soms worden deze voorstellen overgenomen. Een mij bekende ondernemingsraad maakte de afgelopen maand gebruik van zijn initiatiefrecht. Hij stelde de bestuurder voor om alle werknemers ’s middags een dutje te laten doen. De ondernemingsraad had begrepen dat een kort dutje na de lunch voor iedereen beter was. Voor de werknemer, die weer uitgerust verder kon. Voor de werkgever omdat de productiviteit na den dutje van 20 minuten toe zou nemen. Dit bleek uit wetenschappelijk onderzoek.

Ik moest er in het begin wel om lachen. Niet dat ik tegen dutjes ben. Ik ben er een groot voorstander van. Ook op gekke momenten. Maar hoe een werkgever zo ver te krijgen? Het voorstel van de ondernemingsraad was om iedereen tussen 12.00 uur en 14.00 uur een uiltje te laten knappen. Op kosten van de baas. Zo’n twintig minuten en niet allemaal tegelijk. Het liefst in een aparte ruimte met leunstoelen.
De ondernemingsraad liet mij gisteren weten dat het voorstel in alle ernst was besproken. De directie was nog niet geheel overtuigd van de toename van de productiviteit maar men stond wel positief tegenover het voorstel en wilde wel experimenteren.
Waar het initiatiefrecht niet toe kan leiden. Een verbetering van arbeidsomstandigheden. Een hogere productiviteit. En een ondernemingsraad die door zijn achterban op handen wordt gedragen. Drie vliegen in een klap.
Welterusten.

Deel dit artikel

Besproken rechtsgebieden

Lees meer over de auteurs

Hebt u een vraag?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter, zodat we u kunnen bellen.

Laat ons u bellen